• Español
 • Català
 • English

Durro

El primer és conèixer el poble. És una localitat del municipi de la Vall de Boí, situat a la comarca de l'Alta Ribagorça a Lleida.
Situat a 1.400 metres d'altitud, en ple cor del Pirineus, es troba a la falda de la Serra de Corronco i de la Mosquera.
Poble petit, on totes les cases són de pedra i les teulades de pissarra. De gran harmonia en el seu conjunt que fa tingui un gran encant.  Cal, però, descobrir els seus racons.
L’església i l’ermita constitueixen dues parts importants del conjunt romànic de la Vall de Boí que cal visitar:
 
 

Nativitat de Durro

L'església parroquial de la Nativitat de Durro, està situada al centre del poble, pertany a l'estil romànic i ens mostra el denominador comú de totes les esglésies de la vall, les elegants torres a l'estil de Sant Climent de Taüll.
 
És un temple canònicament orientat, a força de nau única i planta de creu amb dues petites capelles laterals que rematen l'est en absis semicircular.
Igual que la nau principal l'absis sud ha desaparegut, tot i que queda petjada del perfil de la seva desembocadura en el llenç est de la planta baixa de la torre.
L'absis central, amputat per alguna reforma, permet encara veure part de la seva factura llombarda al costat sud, a base d'una sèrie d'arquets cecs.
Per davant la sagristia afegida, limita la visió del cilindre absidal sud, que mostra Tots estaven refet en la seva zona alta.

 

1  2  3 

4 

 

 
La arqueria cega es perllonga per dalt dels murs laterals del temple.
La torre, adossada al mur nord de l'església, es va erigir sobre el braç nord del creuer del temple, a qui avui li falta el seu cilindre absidal.
Consta de sis cossos a la manera típica d'aquesta vall, els dos trams més alts en que hi ha finestrals, mostren que van ser retocats per adequar-los a obertures de campanes.
Probablement la torre fos més alta, i el tram alt, reduït a la meitat de la seva altura primitiva, mostra signes d'haver tingut finestral, avui cegat.
 
5  6  7  8 

 

Hi ha una porta als peus del mur sud, per la qual accedim a l'interior, i en el mur nord, sota porxo, la portada original, d'elaborada factura, molt similar en disseny i temàtica escultòrica a la no llunyana església de Cardet.
 
Cinc arquivoltes de mig punt, tres d'aresta i intercalades les dues intermèdies de bordó eliminat en capitells i columnes. Per fora, doblec de l'arc a base de motllura de escacat jaqués llaurat en peces calcàries de color més clar.
 
Sobre el doblec descrita, un crismó llaurat en carreu també calcari, mostra un model trinitari de tipus d'Osca, de set braços, amb els seus símbols en posició ortodoxa. En els carcanyols superiors dos coloms el transporten amb el bec, i en les inferiors hi ha dos lleons amb els seus caps voltes sobre la gropa. Als laterals, decoració vegetal.

 

 
9  10  11 

12 

 

Els capitells que decoren la portada, són difícils de contemplar en detall, donat el material calcari jaspiat en què estan llaurats.
Els seus matisos "vetes" donen un aspecte "brut" a les imatges dificultant el seu detall.
En els exteriors motius vegetals, en els interiors, a la nostra esquerra una fera amb cap volta sobre el seu llom i l'interior un caparró renfonsada. A dreta, dos lleons i un personatge en la cantonada a què semblen llepar amb llarga llengua.
 

Ermita de San Quirc

L'ermita de Sant Quirc de Durro es troba en un petit promontori al sud-oest de Durro, lloc al qual s'accedeix per una pista asfaltada que surt des de la plaça de l'església de la Nativitat de Durro, a una alçada de 1.498
 
Trobem un petitíssim però agradable edifici d'origen romànic, compost per una única nau rematada en un absis semicircular, cobert amb una més que possible volta de canó (lleugerament apuntada).
La seva situació privilegiada ofereix unes impressionants vistes del tram mig de la Vall de Boí.
Una única finestra espitllera s'obre a l'absis, il · luminant l'interior per aquesta banda. Simètricament, al mur oest, una altra petita obertura permet l'entrada de llum per aquesta banda.
La porta d'entrada se situa en el mur sud, es tracta d'una senzilla porta d'entrada que s'obre sota un arc de mig punt, sense cap decoració.
L'aparell de la construcció està format per blocs de pedra de mitjanes mesures, amb la incorporació d'algunes peces majors situades preferentment a la base.
L'edifici deixa entreveure una construcció romànica del segle XII.

Vista exterior de la ermita, con la panorámica que se puede disfrutar desde el lugar.

01. Vista exterior de l'ermita, amb la panoràmica que es pot gaudir des del lloc.

02. Vista des del sud-est

03. Capçalera

04. Vista des del sud-est

05. Vista des del sud-est

02. Vista des del sud-est

07. Façana occidental

08. Porta d'entrada

09. Finestra de l'àbside

 

Activitats de muntaña

 • Muntanyisme
 • Senderisme, amb diversos itineraris des del poble
  • Corronco de Durro 14.22 km
 • Mountain bike, rutes com ara:
  • Pineda de Durro
  • la Cultia

 

Activitats d'aventura: Parapent des de Durro

Vol en parapent biplaça amb un desnivell 1000 m.
L'activitat comença amb un enlairament a Durro i acaba amb l'aterratge a Barruera.
La durada aproximada del vol és 20 minuts i de tota l'activitat hora i quart.
 

 

Drupal 7 Appliance - Powered by TurnKey Linux